Panel nástrojů pro slabozraké

Naše výsledky na mezinárodní konferenci IENE o biologické rozmanitosti a dopravě

23/09 2024 | Aktuality, Aktuality prostorová ekologie

Biodiverzita ve světle budoucího rozvoje dopravy – hlavní téma mezinárodní konference IENE, která se od 9. do 13. září poprvé v historii konala v Praze v prostorách ČZU. Organizace InfraEcoNetwork pořádá konferenci zaměřenou na biologickou rozmanitost a dopravu každé dva roky. Toto mezioborové setkání poskytuje ideální platformu pro přenos poznatků mezi vědci a odborníky z praxe. Letos se ho zúčastnili také zástupci z Odboru prostorové ekologie (SPEClab) VÚKOZ.

Kristýna Vlková představila závěrečné výstupy projektu ConnectGREEN o modelování ekologické sítě v Karpatech (An ecological network for large carnivores as a key tool for protecting landscape connectivity in the Carpathians) a Vladimír Zýka výsledky studia vývoje fragmentace krajiny v Česku (The development, current state, and evaluation of landscape fragmentation in Czechia). Vedle toho pak Dušan Romportl představil předběžné výsledky studie širšího kolektivu, zaměřené na vyhodnocení pohybu velkých šelem ve vztahu k nástrojům ochrany konektivity krajiny (ÚSES, Ekologická síť BVZCHD).

Odbor prostorové ekologie se zabývá hodnocením vztahů organismů k podmínkám prostředí včetně modelování jejich potenciální distribuce, analýzou vývoje, struktury a fungování krajiny v čase a posuzováním míry fragmentace či konektivity habitatů na všech prostorových škálách. Tyto poznatky pak aplikuje v komplexním hodnocení kvality a funkcionality krajiny, vytváří syntetické výstupy v podobě klasifikací krajiny a identifikuje klíčové regiony či typy krajin, kterým je třeba věnovat zvýšenou ochranářskou pozornost.