Panel nástrojů pro slabozraké

Výsledkem pokusů na výzkumných plochách VÚKOZ jsou dva typy skelných hnojiv

25/09 2024 | Aktuality, Aktuality šlechtění a pěstební práce

Jsou vhodná pro zelené střechy, trvalkové záhony, mobilní zeleň i alejové stromy – řeč je o skelných hnojivech. Jedná se o dlouhodobě působící fosforečno-draselná hnojiva, která vedle fosforu a draslíku obsahují další hlavní i stopové živiny ve formě sklovitých sloučenin fosfátových skel. Z hlavních živin neobsahují dusík. Na vývoji skelných hnojiv spolupracovala firma Preciosa Ornela, a. s. s výzkumníky z Odboru šlechtění a pěstebních technologií VÚKOZ.

V rámci spolupráce se podařilo připravit dva typy skelných hnojiv: klasické hnojivo s vysokým obsahem fosforu PK 49–21 i Skelné PK hnojivo 14–31 s optimálním poměrem fosforu a draslíku pro hnojení rostlin a s obsahem fosforu 14 % P2O5 (6,2 % P) a draslíku 31 % K2O (25,7 % K). Toto hnojivo bylo zavedeno do výroby a registrováno ve dvou zrnitostních frakcích.

Skelné PK hnojivo 14–31 je vzhledem k svému zásobnímu charakteru určeno především pro hnojení dlouhodobých výsadeb v městském prostředí a pro předpěstování dřevin v kontejnerech. Živiny z běžného hnojiva jsou využity rostlinami z 35–40 %, živiny ze skelného hnojiva jsou využitelné efektivněji a chrání tak půdu a spodní vody od znečištění. Výsledky hodnocení skelných hnojiv ve VÚKOZ byly zpracovány ve formě ověřené technologie a publikovány v časopise Sklář a keramik. V areálu VÚKOZ byla natočeno i propagační video pro podporu používání skelných hnojiv.